Blog

marija suznjevic3

Vitalni bi umirovljenici trebali pomagati bolesnima

Vitalni bi umirovljenici trebali pomagati bolesnima

Marija Sužnjević, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske – Podružnica Osijek, kaže kako se u vrijeme štednje i nedostatka novca moraju okrenuti racionalnijem gospodarenju sredstvima, ali i okretanju prema volonterizmu.

– Kada kažem volonterizam, ne mislim na volonterizam onih koji rado pomažu u našim aktivnostima i akcijama poput ove koje smo imali kada smo sami uređivali i čistili objekt središnjice na Zrinjevcu, nego mislim na volonterizam u pomoći našim članovima. Naime, moramo se zbližiti i pomagati jedni drugima, i to mnogo aktivnije nego do sada. Mnogo je naših članova bolesno i nepokretno, a imamo članova koji su još jako vitalni i koji će početi obilaziti umirovljenike, pomoći im u kućanskim poslovima, nabavljanju hrane, odlasku po lijekove… Čak i da ne rade ništa, već sam posjet vršnjacima i razgovor s njima mnogo znači umirovljenicima, posebice samcima. To je naš sljedeći zadatak i sigurno ćemo ga ostvariti – ističe Sužnjević.

Kada je riječ o racionalnijem djelovanju podružnice, predsjednica osječkog MUH-a pojašnjava kako ni do sada nisu bili rastrošni, ali vrijeme je sve teže. Stoga nove prostorije na Zrinjevcu pretvaraju u dnevni boravak za umirovljenike koji bi se koristio tijekom prijepodneva ili nešto duže uz pikado, čaj, sokove, novine i druge društvene igre, a nakon toga bi se prostorije dale uz naknadu na korištenje nekim od udruga građana, primjerice za rekreakciju žena, promocije knjiga, prezentacije i slično.

– Zainteresirani za ovakav oblik suradnje mogu nam se slobodno javiti. Veliki su troškovi za režije pa ćemo dio sredstava nastojati namaknuti davanjem prostora u povremeni najam na nekoliko sati. Nadamo se da ćemo tako uštedjeti i nešto novca za naše druge aktivnsti i pomoć članovima – kaže Sužnjević.

Comments

No comment yet.

Leave a Reply