Blog

projekt superseniori 2016

Projekt SUPERSENIORI 2016. godine

Projekt SUPERSENIORI 2016. godine

Voditeljica projekata , tajnica Matice Ksenija Vrbanić tokom  siječnja i veljače prijavljivala je više projekata pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, pri Zakladi zajednički put Zagreb, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Prvi rezultati počeli su pristizati tokom mjeseca ožujka, te smo iznimno zadovoljni što smo prošli na procjeni pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, te će se naš projekt “Dnevni boravak-ljepota život starijih osoba II” nastavlja tokom 2016. godine i biti će financiran od istih. Osigurane su određene projektne aktivnosti koje ćemo provoditi u 2016. godini.

Posebno smo zadovoljni što smo tokom mjeseca ožujka potpisali ugovor s Zakladom “Zajednički put” iz Zagreba. Zaklada je raspisala natječaj SUPERSENIORI, projekte namijenjene aktivnostima vezanim za starije osobe koji se održavao u sklopu Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije.

Na natječaju je prošlo 8 udruga a jedna od njih je MUH Matica umirovljenika Grada Osijeka.

Posebno smo ponosni što smo na ovom natječaju dvostruki dobitnici jer je i projekt Crvenog križa Osijek također dobio sredstva, na kojem je Matica partner.

Projekt Matice umirovljenika Grada Osijeka nosi naziv “Volontiranjem pomažemo drugim i sebi”.

Tokom 2016 godine želimo što više pažnje posvetiti volonterizmu starijih osoba i potrebi za takvim oblikom volontiranja, koja se sve više javlja u Hrvatskoj.

Samo na području Osječko-baranjske županije živi više od 32% starijih osoba, i potrebno je iskoristiti njihova znanja i kapacitete.

Kratki opis projekta
Matica umirovljenika Grada Osijeka već godinama uspješno brine o velikom broju osoba starije životne dobi. Provodili smo različite programe i projekte prilagođene potrebama starije životne dobi u suradnji s mnogim partnerima, Gradom i Županijom. Budući da se broj umirovljenika svake godine na području Osječko-baranjske županije povećava uvidjeli smo potrebe za novim aktivnostima. Željeli smo kroz nove projekte više aktivno uključiti naše članove i tako pokazati da bez obzira na svoje godine mogu doprinijeti zajednici i društvu općenito. Posljednjih nekoliko godina  volontiranje starijih osoba postaje značajan oblik aktivnog starenja i način borbe protiv socijalne isključenosti koja je nerijetko rizik za ovu dobnu skupinu. Starije osobe danas su boljeg zdravlja, žive dulje te imaju više mogućnosti . Motivacija starijih volontera proizlazi iz želje za  napretkom, za pomaganjem. Oni su osobita skupina volontera koja može mnogo ponuditi , čije smo karakteristike uočili  te želimo  njihove potencijale kroz razne aktivnosti udruge iskoristiti. Cilj nam je spriječiti socijalnu isključenost starijih osoba kroz razvoj volonterskog programa za starije jer će sudjelovanjem u programu biti aktivni, imat će motivaciju i želju za napretkom, iskoristit će svoja znanja i vještine. Njihovim osposobljavanjem udruga će dobiti između 10 i 15 kvalitetnih osoba koje mogu prenijeti svoja znanja osoba starije životne dobi, korisnicima udruge . Volonteri će na taj način doprinijeti osnaživanju udruge a ponajviše će imati utjecaj na veliki broj korisnika udruge.  Oni će korisnicima prenositi usvojena znanja i vještine, pomagati im i educirati ih ,informirati o svim uslugama udruge, te na taj način povećati kvalitetu života korisnika,osoba starije životne dobi a ujedno i spriječiti njihovu socijalnu isključenost a povećati njihove aktivnosti u društvu.

Unutar usluge dnevnog boravka organizirat ćemo obuku za 15 volontera , naših članova različitih znanja i vještina koji će proći volonterski program. Za njih ćemo provesti edukacije o zakonskom obliku volontiranja, ugovorima o volontiranju, praćenju rada volontera te zahvali i nagrađivanju volontera . Cilj nam je uspostaviti sustav volontera u Udruzi , koji će sudjelovati u projektnim aktivnostima Projekta. Ujedno ćemo nakon završetka obuke za volontere, za njih provesti razne radionice kako bi usvojili nova znanja i vještine koje će oni prenijeti na 90 naših korisnika. Ujedno će podijeliti oko 2700 informativnih letaka svim našim korisnicima i na taj način ih upoznati sa svim uslugama koje naša udruga pruža osobama starije životne dobi. Partneri i dionici će za naše volontere provesti razne radionice i  educirati ih iz područja zdrave prehrane, prava pacijenata, informatičke naobrazbe i korištenja pametnih telefona.

projekt supersenior letak

Comments

No comment yet.

Leave a Reply