Blog

Educirali se o razlikama u ugovorima za uzdržavanje umirovljenika

Tribina Matice umirovljenika Hrvatske Osijek

 Educirali se o razlikama u ugovorima za uzdržavanje umirovljenika

Matica umirovljenika Hrvatske – središnjica Osijek organizirala je na, zahtjev umirovljenika, predavanje o pravnoj problematici s kojima se često susreću – prijevarama   vezanim uz ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavaju.
Ksenija Vrbanić, tajnica MUH-a Osijek, kaže kako su sve učestaliji takvih slučajevi pa su s Mirovnom grupom Oaza i Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava, koji pružaju besplatne praven savjete građanima, omogućili da njihovi članovi kao i drugi umirovljenici koji nisu učlanjeni u MUH, doznaju kako se mogu zaštiti u takvim situacijama kada daju svoju imovinu u zamjenu za hranu, lijekove i pomoć u starosti.
– Cilj je bio kroz informiranje pružiti savjetodavnu pomoć kako bi se spriječile daljnje zloporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba i učiniti im život kvalitetnijim i ispunjenijim dok uživaju takve socijalne usluge. Tako smo doznali što treba znati prilikom sklapanja takvih ugovora, da je obavezno sačiniti takav ugovor u pisanom obliku i ovjeriti ga kod suda ili potvrditi kod javnog bilježnika. Doznali smo da je prijenos vlasništva kod ugovora o doživotnom uzdržavanju u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, a kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju odmah nakon potpisivanja ugovora. Korisnici su doznali i da su obveze davatelja uzdržavanja pružiti im za nekretninu koju daruju pomoć i skrb, primjerice osigurati smještaj, hranu, odjeću, lijekove, stručnu medicinku pomoć, troškove pogreba… Predavači su savjetovali umirovljenike da im je povoljnija varijanta potpisivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju, a nekretnine i pokretnine koje su predmet ugovora isključuju nasljednike koji nemaj pravo na nužni dio, kaže Ksenija Vrbanić.

Comments

No comment yet.

Leave a Reply